Híreink

Parkolás Budapesten 2013-ban

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény 2013. január 1. napján hatályba lépett előírása szerint „a kerületi önkormányzat feladata a parkolás-üzemeltetés”, míg „a fővárosi önkormányzat feladata a főváros területén a parkolás feltételrendszerének kialakítása” lett. Figyelemmel a törvény hatályba lépett rendelkezéseire, Budapest Főváros Önkormányzata, a főváros közútjain parkolás-üzemeltetési feladatot 2013. január 1. napjától nem lát el, azt a kerületeknek átadta.

A BKK Zrt. a Fővárosi Önkormányzat megbízása alapján, közúti parkolás-üzemeltetési feladatokat nem végez a továbbiakban, így a Budagyöngye parkoló (II. Szilágyi Erzsébet fasor 121., Budagyöngye áruház előtti terület) és a városligeti autóbusz-parkoló (56-osok tere Hősök tere és Benczúr u. közötti szakasza) területén a parkolás díjmentes lett.

A kerületi önkormányzatok közigazgatási területén lévő, de a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közlekedési célú várakozási közterületeken a parkolás-üzemeltetési feladatokat a helyi közutak parkolási feladataival együtt, a kerületi önkormányzatok végzik.

Több kerület azonban a feladat átvételét még nem tudta teljes körűen lezárni, ezért 2013-ban is a BKK Zrt. látja el a közszolgáltatás folyamatossága érdekében a parkolás-üzemeltetést a VI., VII., IX. és XIII. kerület főútvonalain, melyek a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában állnak.

2013. január 1-jétől a BKK Zrt. négy kerületi önkormányzattal (VI., VII., IX., XIII.,) kötött feladat-ellátási megállapodást, melyek alapján a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában levő – kiemelt forgalmú, közösségi közlekedést biztosító utakon – a továbbiakban is ellátjuk a parkolás-üzemeltetési feladatot, több mint 1800 férőhelyen, 112 parkolójegy kiadó automatával.

Lényeges változások tehát:

 • 2013 januárjától az V. kerületi Önkormányzat Közterület-felügyelete üzemelteti a parkolóhelyeket a megszűnt FKPT helyett, egységesen, a kerület minden közterületi parkolóhelyén, akár főútról, akár mellékutcáról van szó.
 • 2013 januárjától átvette a fővárosi főutakon a parkolás-üzemeltetés feladatát a VIII. kerületi Önkormányzat is, így Józsefvárosban is egységesen, a kerületi közterület-felügyelet működteti a parkolást a kerület teljes területén.
 • A VI., VII., IX. és XIII. kerület parkolóhelyein megmaradt a kettős rendszer:
  • a mellékutcákban a kerületi önkormányzat által megbízott kerületi parkolás-üzemeltető, míg
  • a fővárosi tulajdonú főútvonalakon a BKK üzemelteti a parkolást. Utóbbi ideiglenes, a kerület által a feladat átvételéig tart, amelyről tájékoztatást fogunk adni.

Ide tartozó parkolók kerületenként:

VI. kerület:
Andrássy út (Bajcsy-Zsilinszky út és Oktogon tér közötti szakasza)
Oktogon tér 2.,
Teréz körút,
Nyugati tér (a pályaudvar előtti parkoló),
a Nyugati téri felüljáró alatti terület,
a Bajcsy-Zsilinszky út páratlan oldala

VII. kerület:
Erzsébet körút,
Károly körút,
Rottenbiller utca 1-3., 2-4. és a felüljáró alatt,
Baross tér 14-20.

IX. kerület:
Ferenc körút,
Mester utca (a Haller utcáig),
Soroksári út 6-8.

XIII. kerület:
Carl Lutz rakpart,
Nyugati tér,
Szent István körút 6-8,
Váci út,
Lehel u. (a templom előtt)

Parkolási díjak változása

Budapest Főváros Közgyűlése 2012. október 31-én elfogadta, hogy 2013. január 1-jétől az egy utazásra jogosító BKK tömegközlekedési vonaljegy ára 350 Ft-ra változik. Budapest közigazgatási területén a várakozási díjak az egy utazása jogosító BKK vonaljegy szorzataiként kerülnek meghatározásra.

A rendelet alapján a személygépkocsi, a három- vagy négykerekű motorkerékpár, a három- vagy négykerekű segédmotoros kerékpár, a személygépkocsival vontatott pót- vagy lakókocsi és a 3500 kilogramm megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó tehergépkocsi esetében 2013. január 1-jétől az alábbi várakozási díjak vannak érvényben.

Zóna Fizetendő díj (Ft) A zónába tartozó főbb várakozási övezetek
1. 525 A Budai Vár, a Citadella alatti parkoló és a Margitsziget északi részén lévő parkoló
2. 440 Budán a Margit körút – Széll Kálmán tér – Krisztina körút – Döbrentei tér és Duna által határolt terület,
Pesten a Nagykörút és a Duna által határolt terület, valamint Újlipótváros területén a Dráva utcáig
3. 350 A II. kerületben a Margit körút és a Garas utca – Ribáry utca – Ady Endre utca – Szemlőhegy utca közötti terület, az I. és XII. kerületben a Krisztina körút és a Kék golyó utca – Böszörményi út – Jagelló út közötti terület, a XI. kerületben a Gellért tér – Bartók Béla út – Móricz Zsigmond körtér – Karinthy Frigyes út – Egry József utca – Duna által határolt terület
4. 265 A XII. kerületben a Városmajor utca – Kék golyó utca – Böszörményi út – Jagelló úttól a hegy felé eső terület, a VI. és VII. kerületben a Nagykörút és a Szinyei Merse utca – Felső erdősor – Rottenbiller utca közötti terület, a VIII. került Nagykörúton kívüli része, a IX. kerületben a Nagykörút és a Bokréta utca – Ipar utca közötti része, valamint a XIII. kerületben a Dráva utca – Váci út – Róbert Károly körút – Duna által határolt terület
5. 175 A II. kerületben a Garas utca – Robáry utca – Ady Endre utca – Szemlőhegy utca vonaltól a hegy felé eső terület, a XI. kerületben a Karinthy Frigyes út – Bartók Béla út – Hamzsabégi út – Budafoki út – Bogdánfy utca által határolt terület, a VI.-VII. kerületben a Szinyei Merse utca – Felső erdősor – Rottenbiller utca vonal és a Dózsa György út közötti terület, a IX. kerületben a Bokréta utca – Ipar utca vonalától a Haller utca – Soroksári út – Rákóczi híd vonaláig terjedő terület, valamint a XIII. kerület Róbert Károly körúton kívül eső várakozási övezetei

A lakóautó, autóbusz, 3500 kilogramm megengedett össztömeget meghaladó tehergépkocsi, mezőgazdasági vontató, lassú jármű és az ezekkel vontatható pót- vagy lakókocsi várakozási díja a táblázatban megjelölt „Fizetendő díj” háromszorosa.

A BKK vonaljegy árának változása hatással van az őrzött P+R parkolók és a margitszigeti parkoló díjszabására is.

A margitszigeti parkolóban az egy órai várakozási díj

• személyautóknak 525 Ft

• buszoknak, tehergépjárműveknek 1.575 Ft

Az őrzött P+R parkolók esetében az alábbi táblázat szerint alakulnak a várakozási díjak

Parkolási díjak 2013-ban

P+R parkolóink

Az őrzött P+R parkolók 0-24 órában üzemelnek az év minden napján.

Őrzött, díjfizetés alapján használható P+R parkolóink:

Újpest-Városkapu P+R Parkoló: 1138 Budapest, Árva u. 1. (Behajtás az Árva utca felől.)

Férőhelyszám: 120 db

Átszállási kapcsolat: M3-as metró (Deák Ferenc tér 13 percre)

Kőbánya-Kispest P+R Parkoló: 1103 Budapest, Regina köz. (Behajtás a Ferihegyi gyorsfogalmi útról a belváros felé vezető irányból vagy a Regina köz felől.)

Férőhelyszám: 206 db

Átszállási kapcsolat: M3-as metró (Deák Ferenc tér 16 percre)

Hűvösvölgy P+R Parkoló: 1029 Budapest, Bátori László u. 1. (Behajtás a Bátori László utca felől.)

Férőhelyszám: 80 db

Átszállási kapcsolat: 61-es villamos (Széll Kálmán tér 19 percre)

A XVII. és a XXII. kerületben található hat P+R parkoló és B+R kerékpártároló használata éjjel–nappal díjmentes. Az európai uniós források igénybevételével kialakított, akadálymentesített parkolóhelyeket, illetve a fedett kerékpártároló-helyeket térfigyelő kamerák felügyelik. A MÁV elővárosi vonalain közlekedő járatokat a BKK Budapest-bérletével térítésmentesen lehet igénybe venni, így akár 20-25 perc alatt elérhető a belváros, ha az autóból a MÁV járataira átszállva közelíti meg a belvárost.

Ingyenes P+R parkolóink a XVII. kerületben:

 • • Rákoskert vasútállomás: 69 P+R és 20 B+R férőhely
 • • Rákoshegy vasútállomás: 136 P+R és 20 B+R férőhely
 • • Rákoscsaba vasútállomás: 135 P+R és 20 B+R férőhely
 • • Rákoscsaba-Újtelep vasútállomás: 28 P+R és 20 B+R férőhely

Ingyenes P+R parkolóink a XXII. kerületben:

 • •  Budafok-Háros vasútállomás: 62 P+R és 20 B+R férőhely
 • •  Budafok-Belváros vasútállomás: 140 P+R és 20 B+R férőhely

A BKK Zrt. által üzemeltetett, kiemelt forgalmú, közösségi közlekedést biztosító közutak, P+R parkolók fizető parkolóhelyeinek vonatkozásában ügyfélszolgálatunk továbbra is készséggel áll ügyfeleink rendelkezésére az alábbi elérhetőségeken.

Telefonos ügyfélszolgálat: + 36 1 235 3000 (8-17 óráig)

Parkolóautomatákkal kapcsolatos műszaki hibabejelentés: + 36 1 235 3001

e-mail: parkolas@bkk.hu

Ügyfélszolgálati iroda: 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 19-21.

Ügyfélfogadási idő: hétfőtől – péntekig 8:00-17:00 óráig, szerdán 8:00-18:00 óráig

Levelezési cím: 1300, Budapest Pf.:306

Kategória: Híreink, Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.