Akadálymentes gyalogosközlekedés

A BKK a felújítások és a megállók tervezésénél és átépítésénél figyelembe veszi a fogyatékossággal élők szempontjait.

Taktilis jelzések

A megállókban, a gyalogos-átkelőhelyek előtt gyakran látni redőzött, illetve pontozott felületű burkolati elemeket. Ezek a vakok és gyengénlátók közlekedését segítő taktilis vezetősávok, megállítójelek és egyéb elemek. A BKK a járdák, a kereszteződések, a megállók felújításakor ilyen jelzéseket helyez el az útburkolaton, hogy ezzel is segítse a látássérültek közlekedését.

Hangos gyalogos-átkelőhelyek

Szintén a vakok és gyengénlátók közlekedését segítik azok a közlekedési lámpák, amelyek hangjelzéssel vagy beszéddel jelzik, hogy mikor lehet biztonságosan átkelni a túloldalra.

Budapesten jelenleg 252 gyalogátkelőnél működik ilyen készülék, jelentős részük távvezérlésű. Ezek csak akkor adnak hangot, ha a látássérült távirányítójával bekapcsolja a berendezést.

A hangos jelzőlámpák listáját megtalálják itt.

Akadálymentes megállók

Az 1-es, a 3-as, a 4-es és 6-os villamos megállói (utóbbiak a Boráros téri kivételével) akadálymentesek. Szintén akadálymentesek a Bem rakparti, Bartók Béla úti, a Fehérvári úti, a Villányi úti és az Alkotás utcai villamosmegállók.

Akadálymentesen megközelíthető továbbá az M4-es metró összes állomása, valamint több állomás az M2-es metró vonalán (Örs vezér tere, Pillangó utca és Puskás Ferenc Stadion), illetve az M3-as metró vonalán Újpest-központ, Újpest-városkapu, a Gyöngyösi utca, a Forgách utca és részben az Árpád híd metróállomás.

Süllyesztett járdaszegélyek

A gyalogátkelőhelyek felújításakor, illetve az újak kialakításánál a BKK figyel arra, hogy süllyesztett szegélyűek legyenek a kerekesszékesek, a babakocsival közlekedők, a mozgásukban korlátozottak és az idősek könnyebb haladása érdekében.