Akadálymentes kötöttpályás közlekedés

Metró

A metróvonalak közül jelenleg az M4-es metró állomásai érhetők el akadálymentesen, liftek segítségével. Az M2-es vonalon az Örs vezér tere, a Pillangó utca és a Puskás Ferenc Stadion állomás akadálymentes. Az Örs vezér terén a peron kialakítása teszi lehetővé az akadálymentes be- és kiszállást, míg a többi helyen liftet lehet igénybe venni.

Puskás Ferenc Stadion

Pillangó utca

Kőbánya-Kispest

Az M3-as metró vonalán Újpest-központ, Újpest-városkapu, a Gyöngyösi utca, a Forgách utca és részben az Árpád híd állomások akadálymentesek.

A metróállomások peronjáról akadálymentesen lehet beszállni a járművekbe vagy elhagyni azokat.

Az M2-es és az M4-es vonalon közlekedő Alstom szerelvényekben a kerekesszékek és a babakocsik számára külön hely áll rendelkezésre, ahol a kerekesszéket rögzíteni lehet. Az ehhez legközelebbi ajtót a jármű oldalán elhelyezett nagyméretű piktogram jelzi. A metróállomások peronján padlómatrica mutatja, hogy hol nyílik az az ajtó.

Kérjük, fokozottan figyeljen az ajtó záródására figyelmeztető hang- és fényjelzésre, ilyenkor már ne kezdje meg a be- vagy kiszállást! Ez különösen az M4-es vonalon fontos, ahol járművezető nélkül közlekednek a szerelvények.

Villamos

Jelenleg a 4-es és 6-os vonalán közlekednek alacsonypadlós Combino villamosok, a 3-as, a 17-es és a 19-es vonalán alacsonypadlós CAF villamosok. Az 1-es vonalon hétvégenkén kizárólag akadálymentes villamosok közlekednek.

A vonalak közül az 1-es, a 3-as, valamint a 4-es és 6-os megállói (utóbbinál a Boráros téri kivételével) akadálymentesen megközelíthetők. A budai fonódó villamoshálózat Bécsi út és a Budafok kocsiszín közötti megállói szintén akadálymentesek.

A Combinókon és a CAF-okon a kerekesszékesek és babakocsival közlekedők számára külön helyet alakítottak ki, ahol a kerekesszéket rögzíteni lehet.

Trolibusz

Minden vonalon közlekednek alacsonypadlós járművek, melyek indulási időpontjait a menetrendben aláhúzással jelöljük (kivéve, ha az adott vonalon kizárólag akadálymentes trolibuszokkal lehet utazni), vagy az alábbi megjegyzésekkel lehet találkozni: alacsonypadlós jármű is közlekedik (50% és kevesebb az akadálymentes járművek előfordulási száma az egész napokra / egy hétre vetített összes indulást tekintve), illetve jellemzően alacsonypadlós járművek (több mint 50%-ban elérhető szolgáltatás) közlekednek.

A kerekesszékkel közlekedők az alacsonypadlós járművekre a középső ajtónál tudnak felszállni, ahol többnyire a kerekesszéket is rögzíthetik.

Minden időszakban alacsonypadlós járművekkel közlekedik:
70,78,79

Hétvégén minden vonalon kizárólag alacsonypadlós trolibuszok közlekednek.

Piktogramok

Az akadálymentes járatokat piktogramokkal is jelöljük.

A vonalon csak akadálymentes járművek közlekednek.
Kerekesszékkel igénybe vehető lift (metróállomáson).
Részben akadálymentes járat.
Akadálymentes jármű, vagy elsőbbségi (azaz nehezen mozgó utasok számára fenntartott) ülés.

Utazástervezés

Már nem csupán a menetrendből tájékozódhat arról, mikor közlekednek alacsonypadlós járatok. A futar.bkk.hu címen elérhető, és okostelefonra is letölthető utazástervező szolgáltatásunk a járművek pontos helyét és az aktuális közlekedési viszonyokat is figyelembe véve tervezi meg a leggyorsabb – és szükség szerint akadálymentes – útvonalat. Mozgáskorlátozott ügyfeleink az egyes járművekre kattintva azt is megtudhatják, hogy az alacsonypadlós-e.

Visszajelzés

A megálló nem akadálymentes, emiatt nem tud felszállni a járműre? A buszon nem működik a lenyitható rámpa, és kerekesszékkel nem lehet felszállni? Bármilyen panasza, észrevétele, jobbító javaslata van?

Kérjük, vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal!

Kapcsolódó hírek: